Outdated browser. For a better user experience, please update your browser.
Week van de Mobiliteit: ADPO verdient binnenvaartkade terug
De lichterkade van tankopslagbedrijf ADPO in Kallo draait sinds 2020 op volle toeren. De realisatie van die modal shift heeft ADPO geen windeieren gelegd. “De investeringen in de versteviging van de kade en een reach stacker werden al bijna volledig terugverdiend”, klinkt het.
Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit brengt het Vlaamse werkgeversplatform Voka de brochure ‘Vlaamse ondernemers gaan voor optimodaal vervoer’ uit. Voka koos voor vakmagazine Flows om de praktijkvoorbeelden uit de brochure in de kijker te stellen.
ADPO is een geïntegreerde logistieke dienstverlener voor specialty chemicals in de Antwerpse haven. Naast tankopslag levert het bedrijf ook ondersteunende diensten zoals afvullen, blenden en distilleren. ADPO heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in de uitbreiding van zijn logistieke infrastructuur om meer vrachtwagens van de weg te halen.
12.000 containers
Zo legde ADPO op zijn site in Kallo een eigen lichterkade aan, vooral voor de behandeling van importcontainers zoals ISO-tankcontainers. Binnenvaartoperator WeBarge organiseert elke week twee ‘melkrondes’ om de containers voor ADPO op de verschillende deepseaterminals in de Antwerpse haven op te halen, in totaal goed voor twaalfduizend containers per jaar, drie keer meer dan oorspronkelijk voorzien. Lege containers worden meestal nog wel over de weg vervoerd, aangezien de meeste depots niet langs het water liggen. De lichterkade is een ‘open access point’, waardoor ook klanten van ADPO van de kade gebruik kunnen maken om snel en efficiënt hun containers te kunnen oppikken.
Binnenvaarttransport significant goedkoper dan het transport over de weg
Bij de opstart van dit project in 2018 ontving ADPO van de Vlaamse regering subsidies per container die van de weg naar de barge ging, maar intussen is het project ook rendabel zonder die steun. “Sinds 2020 draait de containerbehandeling aan onze lichterkade op volle toeren. Doordat wachttijden aan de terminals vermeden worden en er geen first of last mile is vereist, is het binnenvaarttransport significant goedkoper dan het transport over de weg”, vertelt Filip De Dycker, managing director van ADPO.
“De investeringen in de versteviging van de kade en een reach stacker die containers kan verplaatsen, werden zo al bijna volledig terugverdiend. Er zijn ook operationele voordelen. Door te werken met een loskoppelbare duwbak, beschikt de terminal over meer flexibiliteit om die te lossen. Meestal worden de geloste containers ’s nachts verdeeld over de site. Daardoor is er overdag voldoende capaciteit om te kunnen focussen op de behandeling van het vrachtverkeer”, vertelt De Dycker.
Bloktreinen
Om de supplychain verder te decarboniseren, heeft de onderneming nog meer verschillende projecten opgezet. Zo heeft ADPO zijn spoorweginfrastructuur fors uitgebreid zodat het bloktreinen kan ontvangen. Zo’n bloktrein bestaat uit 20 à 25 spoorketelwagons, het equivalent van 60 tankwagens. Dankzij de investering kunnen er jaarlijks 4.000 spoorketelwagons worden geladen en gelost, goed voor een vermindering van 12.000 tankwagens op de weg.
ADPO maakte onder meer de onderlinge afspraak met het naburige INEOS Phenol dat ook zij van de spoorontsluiting gebruik kunnen maken. Voor een vlotte verbinding tussen beide concessies legde ADPO een pijpleiding aan (die over de concessie van INEOS loopt). Het product fenol wordt eerst gestockeerd in opslagtanks bij ADPO en wordt nadien overgeladen naar ketelwagens voor het spoorvervoer naar de klant, vooral via bloktreinen. Op die manier worden 3.000 tankwagentransporten per jaar uitgespaard.
Circulair
ADPO is bovendien het eerste bedrijf in België met een eigen lng-tankstation. Op dit moment gebruiken vijftien trucks van ADPO lng als brandstof. De onderneming zet ook in op de circulaire economie. ADPO bouwde voor een van zijn klanten een destillatiekolom die vloeibare afvalstoffen (glycol) herwerkt tot nieuwe grondstoffen, voor bijvoorbeeld antivriesproducten. “Dankzij de destillatiekolom worden twee transportbewegingen uitgespaard vermits de grondstoffen voor de destillatie vroeger per tankwagen van en naar Rotterdam werden vervoerd”, zegt De Dycker.
Bron: Flows, Julie Desmet